Kabuğun belli noktalarında oluşan zayıflık, beneklerle desteklenerek güçlenmektedir...
Kuş yumurtalarıyla ilgili olarak son dönemlerde yapılan araştırmalar, yumurta kabuklarının üzerindeki beneklerin sadece kamuflaj olarak değil, mekanik açıdan da çok önemli görevlerinin olduğunu ortaya çıkardı.
Bazı bölgelerdeki topraklar kalsiyum oranı açısından zayıftır. Bu ise, söz konusu yerlerdeki kuş yumurtalarının kabuklarında kalsiyum eksikliğine sebep olmaktadır. Bu eksiklik yumurtaları bazı noktalarda daha kırılgan hale getirmektedir. Bu bölgelerde bulunan yumurtaların dikkat çekici bir özelliği vardır. Kabukların üzerinde oldukça fazla benek vardır. Oxford Üniversitesi'nden Andrew Gosler ve ekibi, benekli yumurtaları olan Büyük Baştankara (Parus major) kuşları üzerinde bir çalışma yapmışlardır. 90 yumurta kabuğu üzerindeki desenleri incelemiş ve beneklerin yumurta kabuğunun en zayıf olduğu noktaların üzerinde bulunduğunu görmüşlerdir. Kalsiyum eksikliği nedeniyle kabuğun belli noktalarında oluşan zayıflık, beneklerle desteklenerek güçlenmektedir. Bu hikmetli yaratılış sayesinde yumurta kabuğunun zayıflığı ortadan kalkmaktadır.
Allah'ın yaratma sanatındaki incelik her detayda karşımıza çıkar. Bunları hikmet gözüyle değerlendirip takdir etmek ise ancak Allah'a samimi yönelenlerin davranışıdır. (New Scientist, 17 Eylül 2005, sf. 13)
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder