Harun Yahya'nın Küresel Etkisi Hakkında Bir İnceleme Yazısı


İslami yaratılışçılığın en etkili savunucusu geçtiğimiz 20 yıldır Türk yazar ve hatip Adnan Oktar’dır...

06.04.2011 - Avustralya/The Australian Literary Review

Avustralya'nın en yüksek tirajlı The Australian gazetesinin kitap değerlendirmelerinin yapıldığı aylık ek gazetesi Literary Review'un Nisan sayısında Harun Yahya'nın çalışmalarının etkisini anlatan uzun bir inceleme yazısı yer aldı. Haberde yer alan ifadelerden bir kısmı şöyle oldu:

... Küresel anlamda çok daha etkili olan bir İslami hareket, geçtiğimiz 10 yılda Müslüman dünyasını önüne katıp götürdü... Sıradışı Adnan Oktar önderliğinde İstanbul merkezli olan yaratılışçılar...

... İslami yaratılışçılığın en etkili savunucusu geçtiğimiz 20 yıldır Türk yazar ve hatip Adnan Oktar’dır. Harikulade beyaz takımları, Versace T-shirt’ü, bakımlı sakalı ve gözlükleri ile Oktar diğer İslami alimlerin prototipine uymuyor... Oktar kendini İslami yaratılışçılık konusunda otorite olarak kabul ettirdi... En ısrarlı mesajı, 20. yüzyılda dünyanın sorunlarının Darwinizm’den kaynaklandığı. Oktar çağımızda insanlığa belaları getiren yıkıcı ideolojilerin temelinin Darwinizm olduğunu iddia ediyor.

Kendi kulvarındaki diğer yazarların aksine Oktar, Hristiyanlık, İslam ve Museviliğin ortak İbrahimi köklerini övüyor ve Kitap Ehli ile bir birlik kurarak dünyaya barışı getirmeyi savunuyor. Bunun Kuzey Afrika, Orta Doğu, Güney ve Orta Asya ile İslami Güneydoğu Asya’yı içine alacak olan Türk İslam Birliği ile mümkün görüyor.

Oktar’ın kitapları güzel görünümlü ve resimli. En çok tanınan eseri 750 sayfalık Yaratılış Atlası dünya çapında binlerce kütüphaneye ve araştırma enstitüsüne ulaştırıldı. Kitapta sayfa sayfa tarih öncesinden kalma fosillerle canlı halleri yan yana sergilenerek, dünya yaratıldığında da aynıydı fikri veriliyor.

Oktar’ın üstünde durduğu en iyi bilinen konularından biri de ara geçiş formu olmadığı iddiası. Evrimi kanıtlayan yarı hayvanlardan oluşan bir ara geçiş formu getirene 8,5 milyar dolar vereceğini söylüyor... Etkisinin ana kaynağı ise sosyal medyayı ve interneti şaşırtıcı biçimde iyi kullanması.

Google'da İslami yaratılışçılık hakkında arama yaptığınızda muhtemelen ilk çıkan 20 site Harun Yahya’ya ait olacaktır. 50 dilin üzerinde internet sitesini idare ediyor. Bunların hepsi yüksek çözünürlükte kitaplar, videolar ve resimleri, ipodlar, iphonelar ve ipadler için ekran koyucularını bedava indirebileceğiniz yerler. Harunyahya.tv hiç durmadan röportaj yayınlarken, Radyo Harun Yahya'dan da kesintisiz 5 dilde yayın yapıyor. Facebook’tan friendsfeed’e kadar medya bağlantılarını da diziye eklemiş durumda.

Ağ takip edici yazılımlar gösteriyor ki, Harun Yahya’nın ana sayfası HarunYahya.com Türkiye, Amerika, İngiltere, Cezayir, Pakistan ve Hindistan’da popüler; fakat en çok Endonezya’da takip ediliyor. Kullanıcıların 4’te biri Endonezya’lı. Harun Yahya, en kalabalık Müslüman nüfusa sahip ülke olan Endonezya’ya özel ilgi gösteriyor. Yılda en az bir defa ziyaret ediyor ve açıkça Doğu’da bir İslami Rönesans yaşanması konusundaki umudundan bahsediyor. Harun Yahya Endonezya’da artık ev halkından. Başkan Susilo Bambang Yudhoyono 2008 yılındaki konuşmasında, Harun Yahya’dan "dünyada birçok Müslüman ve gayrimüslim için referans olmuş onlarca kitabı olan çok ünlü Türk entelektüel ve yazar Harun Yahya" diye hiç çekinmeden bahsediyor. Endonezya’nın en çok satan yazarı Andrea Hirata’ya hangi kitapları okumayı sevdiği sorulduğunda "Harun Yahya’nın yazdığı herhangi birşey" diye cevap veriyor. 100’den fazla Harun Yahya kitabı ve videosu Endonezya diline çevrilmiş ve internet sayesinde en uzak köylerde bile mevcut.

Araştırmacı Jason Wiles ve Anila Asghar 2006 yılında Kanada McGill Üniversitesi tarafından Pakistan ve Endonezya'da evrim eğitimi ile ilgili bir proje için bulunuyorlardı. Kalimantan, Batı Sumatra ve Yogyakarta’daki liselerden seçilen gruplarda Harun Yahya kitaplarının hem öğrenciler hem de öğretmenlerce referans kitap olarak çok geniş planda kullanıldığına şahit oldular. Endonezya’da biyoloji öğretmenlerinin çoğu, öğretmek zorunda oldukları evrime inanmadıklarını rapor olarak bildirdiler... Yüksek prestijli Bandung Teknoloji Enstitüsü’nde biyolog olan bir Harun Yahya hayranı Tevfikürrahman, Endonezya'da biyoloji müfredatının değiştirilmesini teklif etmişti...





Hiç yorum yok:

Yorum Gönder