Musevilikte Mehdi inancı


“Mehdi” ismi Musevilikte “Maşiyah”, “Kral Mesih”, “Shiloh (gönderilmiş olan, Allah'ın armağanı)” gibi çeşitli isimlerle ifade edilir.
Hz. Mehdi (as)'ın –Musevi kaynaklara göre Kral Mesih'in- geleceğine inanmak, Tevrat’ta bildirilen Museviliğin temel inanç esaslarından biridir.
Musevilerin 12. yüzyıldan bu yana en büyük Tevrat alimlerinden biri olarak kabul ettikleri Haham Maimonides (İbn-i Meymun), Museviliğin 13 temel inanç esasından on ikincisini, "Kral Mesih'in [Hz. Mehdi (as)'ın] geleceğine inanmak" olarak açıklamıştır.
Bu esaslara göre, Musevilerin "Mehdi" ile ilgili inançları şu sözlerle belirlenmiştir: "Mesih'in [Hz. Mehdi (as)'ın] geleceğine gönülden inanıyorum, gelişi gecikse bile, her gün onun gelişini bekliyorum."
Kral Mesih'in -yani Hz. Mehdi (as)'ın- gelişini inkar edenlerin durumu ise, Musevilerin kutsal kaynaklarından Mişna'da şöyle açıklanmaktadır:
Mesih'in [Hz. Mehdi (as)'ın] geleceğine inanmayan veya onun gelişini beklemeyen bir kişi, sadece bütün Peygamberlere karşı gelmekle kalmaz, Tevrat'ı ve Peygamberimiz Musa'yı da inkar etmiş olur. (Maimonides, Mişna Tora, Kralların Yasaları, 11:1)
Ayrıca Musevilerin her gün üç kere ettikleri Şemone Esre (Shmone Esre) adlı duada, Kral Mesih'in -Hz. Mehdi (as)'ın- bir an evvel gelmesi ve onun vesilesi ile kurtuluş olması Cenab-ı Allah'tan istenir. Bu dua, Allah inancının gereği olan adaletin yeniden sağlanması, ahlaksızlığın, günahların ve kötülüğün son bulması, doğruluğun hakim olması için Hz. Mehdi (a.s.)'ın gelmesi beklentisiyle yapılır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder